Lev-co
LEV-CO
182 N Port Road, Unit 3
Port Perry, Ontario L9L 0B7
App Support: 1-888-512-7173
Office: (905) 831-7001 / (888) 862-5356
Fax: (905) 831-7443 / (866) 885-1583
E-Mail: sales@lev-co.com
Icon for Auto body repair

Auto body repair - Buffing and Polishing

Here are method(s) that control the emissions generated from the Buffing and Polishing process.

Click on the preferred Control Method to learn more about:

  • Budgetary costs (Do you own quote)
  • Codes that are relevant to this control method
  • Dimensional Data
  • Equipment in use
  • Installation examples
  • Videos
  • Owners manuals
  • Brochures

For further support, please contact us directly at 1-888-862-5356.

Ambient Air Cleaners
Ambient Air Cleaners involve the use of large “Washable, Cleanable or Replaceable Media” filters. These units, both filter and re-circulate the air back into the work place Installation Configurations: Free Hanging "Negative Pressure" “Race Track” "Cross Dilution" Depending upon the designed air pattern, these systems "scrub" the ambient air of contaminants and the result is a dramatic reduction of airborne pollution. These systems are best used in combination with source-collection equipment.

Some important things to consider when purchasing these types of units:
  • What is the volume of the room you want to clean? (cubic dimension: L'xW'xH')
  • How many times would you like to change the air in your room? (eg: Welding=8 AC/H)
  • How much contaminant do I generate? (eg: dust, smoke, fume)
  • Where am I going to mount these units?
  • Can I use these units to create a negative pressure in my work area?
  • Do I want "throw away", "washable", "cleanable" or "self cleaning" filters?


  • For more information, please see the products and information listed below:
    Animated Diagram for Ambient Air Cleaners
    Back & Side Draft Systems
    Back and Side Draft Tables are similar to Down-Draft Tables. “Back Draft” and “Cross Draft” are ideal solutions when extraction methods such as self-supporting extraction arms and other such systems prove to be inappropriate for the application.The contaminated air is drawn in from the back or side panels of the work area. These units come with or without filtration systems and can also be combined to create complete enclosures for whatever the application might be

    Some important points to consider when purchasing:
    • What is the velocity or the air required to pull the fumes and dust horizontally into the table? (Capture Velocity: Add up the CFM for all of the inlets that will run at once)
    • What velocity at the Table surface is required to achieve the appropriate Capture Velocity? (Face velocity)
    • Do I have enough filter media in the collector? (Air to cloth ratio)
    • Will it stand up to the working environment (Eg: is it made from Plastic or Steel?)
    • Filter cleaning: Does the filter cleaning system really work in your application?
    • What will be my filter maintenance and energy costs per year?
    • Are there any tertiary risks such as fire, explosion, etc., that I need to consider?
    For more info, please see the products and associated documentation listed below.
    Animated Diagram for Back & Side Draft Systems
    COVID-19 & VIRUS Air Filtration: 1 - Stand-Alone Systems
    1. What is Covid 19?
    Answer: Coronavirus disease (COVID-19) is an infectious disease caused by a newly discovered coronavirus.

    2. What are the Covid-19 health concerns around aerosol spread?
    Answer: Scientists and researchers are continually gathering new evidence about this disease, including routes of transmission. New data suggests that it is possible for COVID-19 to spread through the air among people who are in enclosed, crowded spaces with poor ventilation for a prolonged period of time. Factors contributing to the transmission may include activities that cause heavy breathing, such as singing, dancing or exercise, especially without precautions such as wearing a mask or keeping a physical distance. However, close, person-to-person contact with an infected person before they show symptoms remains the most common method of transmission.

    3. Can mechanical air filtration systems make indoor spaces safe from Covid-19?
    ANSWER: If you are in a room that can’t get enough outside air for dilution, consider an air cleaner, also commonly called air purifiers. These machines remove particles from the air, usually using a filter made of tightly woven fibers. They can capture particles containing bacteria and viruses and can help reduce disease transmission.

    The U.S. Environmental Protection Agency says that air cleaners can do this for the coronavirus, but not all air cleaners are equal. Before you go out and buy one, there are few things to keep in mind.

    In light of the WHO's confirmation that there is "emerging evidence" of airborne transmission of Coronavirus Lev-co has put together a series of products that may assist you in designing and procuring solutions that limit the spread of airborne particles such as the coronavirus. In this section you will find equipment that addresses each of these components required in a ventilation system tailored to capture and filter and return air to your facility:

    4. What do the health experts say?
    ANSWER: the EPA says: " When used properly, air cleaners and HVAC filters can help reduce airborne contaminants including viruses in a building or small space. By itself, air cleaning or filtration is not enough to protect people from exposure to the virus that causes COVID-19. When used along with other best practices recommended by CDC and others, filtration can be part of a plan to reduce the potential for airborne transmission of COVID-19 indoors."

    5. How do different systems work and what are the practical and health concerns?
    ANSWER: See our list of Control measures listed below, Please note, the practical and health concerns are listed within each CM:

    5.5 What are the common components of a Covid-19 Ventilation system
    ANSWER: See Below:

    • Supply Air diffusers and/or Nozzles to direct the clean air to the occupant
    • Transport ducts and hoses
    • Powered and non-powered filter housings and air cleaners
    • Electrical controls (VFD and differential Pressure controls
    • Booster fans (Optional)
    • Capture devices

    6. In what kind of environments can mechanical air filtration systems be most effective?
    ANSWER: the environments that are best suited for mechanical ventilation are:

    • Nursing homes
    • Fitness clubs
    • Restaurants and bars
    • Meeting rooms
    • Lunchrooms and cafeterias

    Here is an article from the CDC discussing this further: https://www.cdc.gov/niosh/docs/2003-136/pdfs/2003-136.pdf

    What are the pros and cons of Local Exhaust Ventilation versus HVAC solutions? Are there any other possible solutions?
    ANSWER: Local Exhaust Ventilation is best suited to the control and filtration of the covid virus because it controls the virus at source and directs the virus aerosol to the filter unit, typically before it can be inhaled by another person where HVAC simply mixes or dilutes the contaminated air allowing other persons to breathe the air in before the air is filtered from the virus.

    Here is a link to our NEW respirable hazards Page:
    Covid-19 and ventilation, everything you need to know!
    Here are a few links to articles written about the capture and control of Covid-19 emissions:
    Animated Diagram for COVID-19 & VIRUS Air Filtration: 1 - Stand-Alone Systems
    Down Draft Tables
    Down Draft Tables. Sometimes the best solution for extracting welding fumes is right on the table. This is generally referred to as a Down Draft Table. The Downdraft Table serves as both a workbench and an air cleaner. A rigid grill supports the product, while an air cleaner below draws smoke and fumes down and away from the worker's breathing zone. A worker can weld, grind, and cut on the surface of the table while dust and fumes get sucked away from breathing air space

    Some important points to consider when purchasing:
    • What is the velocity or the air required to pull the fumes and dust downward into the table (Capture Velocity)? (Add up the CFM for all of the inlets that will run at once)
    • What is velocity at the Table surface required to achieve the appropriate Capture velocity (Face velocity)?
    • Do I have enough filter media (Air to cloth ratio) in the collector?
    • Will it stand up to the working environment (Eg: is it made from Plastic or Steel?)
    • Filter cleaning: Does the filter cleaning system really work in your application?
    • What will be my filter, maintenance and energy costs per year?
    • Are there any tertiary risks such as fire, explosion, etc, that I need to consider?
    For more info, please see the products and associated documentation listed below.
    Animated Diagram for Down Draft Tables
    Ducted Air Cleaners
    Ducted Air Cleaners are used in a variety of applications where the filter selection often requires a specific configuration. With these collectors you can select a variety of particulate, liquid or gas phase filters such as “HEPA” filters, “Mist Agglomerators” and “Gas Adsorbers” respectively. These systems are available with or without pre-engineered and installed fan packages.

    Here are some general design velocities when using "CAPTURE" Hoods:

    Smoke (e.g. Welding):
  • Capture Velocity 100 FPM
  • Transport Velocity 3000 FPM
  • Minimun Face Velocity 2355 FPM
  • Dust (e.g. Grinding):
  • Capture Velocity 500 FPM
  • Transport Velocity 4000 FPM
  • Minimun Face Velocity 4000 FPM
  • Gas (e.g. V.O.C.'s):
  • Capture Velocity 50 FPM
  • Transport Velocity 2000 FPM
  • Minimun Face Velocity 785 FPM
  • Mist:
  • Capture Velocity 100 FPM
  • Transport Velocity 2250 FPM
  • Minimum Face Velocity 1766 FPM
  • Animated Diagram for Ducted Air Cleaners
    Dust, Fume & Vapor Control Booths
    Environmental Control Booths allow operators to work on a variety of components while assuring worker comfort and visibility within the critical area. These solutions also ensure that the "dust produced within the booth... stays in the booth..." Some important points to consider when purchasing:
  • How large does the booth have to be?
  • Is the air speed through the work zone high enough to protect the worker?
  • What is the noise level? (inside and outside the booth)
  • Will it stand up to your environment (Eg: is it made from Plastic or Steel?)
  • Filter cleaning: is it easy to clean? Does the filter cleaning system really work?
  • What will be my filter costs per year (in welding you can use lbs of welding wire…)
  • What is the filtration efficiency
  • Are there any tertiary risks such as fire, explosion, etc?
  • For more info, please see the products and associated documentation listed below.
    Animated Diagram for Dust, Fume & Vapor Control Booths
    Extraction Arms
    1. What is an extraction arm?
    Answer: An extraction arm is a Capture or receiving device designed to capture aerosols at the emission point before the contaminants have a chance to reach the workers' breathing space.
    Typically, it is the 1st and most crucial part of an LEV or Local Exhaust & Ventilation system. NB: NB: Local exhaust ventilation can also be referred to as Process ventilation or Industrial Ventilation, or Local Control ventilation.
    Available in several different designs:
    • Internally Supported
    • Externally Supported
    • Telescopic
    • Mild or Stainless Steel Construction
    • Lengths: Up to 45'
    • 2.5" to 8" Diameter's Available
    Typically the Extraction Arms are connected to a fixed extraction fan, Filter system or dust collector via direct mounting or a "Header Type" duct system.

    2. What applications are best served by extraction arms?
    Answer: Here is a list: (List all of the Process linked to the catalogue solution called "Extraction arms")

    3. Can "extraction arms" make toxic work places spaces safe from Airborne contaminants?
    ANSWER: Yes, but only when systems the systems are designed, installed and used precisely. Unlike Dilution ventilation, Extraction arms can return significant energy savings and improvements in health and safety. However, the precision at which they must be designed, installed and used can be complex. Lev-co recommends that these three procedures OSHA's HOC(hierarchy of controls) and MOC (management of change) and PSR (Pre-start Safety review), when appropriate, should be used when selecting extraction arms as a capture method.

    Here are links to examples of these 2 procedures:
    OSHA Hierarchy of controls (https://www.osha.gov/sites/default/files/2019-03/health_hazards_workbook.pdf
    MOC Management of change sample document (https://www.safer.ca/docs/safer_combustible_dust_management_of_change_handout.pdf)
    PSR Pre-start Health and Safety review (https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/osha3132.pdf)

    4. What industries and environments are extraction arms used in?
    ANSWER: Here are the various industries using extraction arms: (Show links to relevant industries)

    5. What are the different types of extraction arms available?
    ANSWER: See our offering of fume extractors here: (Show list from catalogue section)

    5.5 What are the selection criteria that must be considered when selecting an extraction arm?
    ANSWER: See Below:

    • Capacity (How much flow will the extraction arm handle?)
    • Capture velocity (can the extraction accommodate the required capture velocity to capture the aerosol?)
    • Easy to use (How many articulations/joints does the extraction arm have?)
    • Stay in place? (Does the extraction stay in place, how often do the joints need to be tightened?
    • Extension hoods (Do you need a large diameter extension hood, eg 36" diameter?) (Optional)
    • Can the extraction arm withstand the Pressure/abraision/corrosion/etc?

    <

    What are the pros and cons of extraction arms versus other types of capture methods?
    ANSWER: Pro's:

    Remove airborne toxins at source before they enter any worker“s breathing zone
    Low energy costs (Heat loss, electrical energy)
    Allow the use of smaller filtration equipment
    Well suited for "on-demand" controls allowing for greater flow at the source, yet lower overall flow
    Some extraction arms allow the supporting of items like wire feeders, Compressed air cord reels and electrical cord reels for increased productivity
    Better visibility through the addition of hood-mounted lighting solutions
    Optimized hoods, large-diameter receiving hoods and hose extensions are effective solutions where capture or hood placement is difficult
    hood can be rotated 90 degrees (perpendicular to the floor), eliminating shadowing
    when used correctly, the operator can visually see the contaminant being safely drawn away from the process Con's:

    Operator needs to be comfortable with the use of the arm to ensure adequate capture
    Arms not always available in larger diameters for required capture velocity
    Production time lost to place the extraction arm in place
    Cannot always reach the point of emission
    Worker buy-in is not always achieved due to lack of fume capture
    Fugitive emission released into the workspace
    Some extraction are not built to withstand the working environment
    poor design can lead to excess capture velocity resulting in extra capture velocity (Shielding gases loss) and air noise.

    Animated Diagram for Extraction Arms
    High-Pressure / Low Volume HPLV
    Mobile HEPA vacuums and hi-vacuum/pressure dust collectors, designed for tough industrial applications. toughest use. We use a variety of filtration stages, EG: Pre-separators, Pre-filters, spark traps, cleanable or self-cleaning main filter, HEPA filters and VOC/ODOUR control final filters. Certified Leak tested HEPA filters are tested for effectiveness and safety of the personnel using the equipment..
    Portable Filter Units
    Portable Dust & Fume Filter Units. Quite often “Clean Air” solutions are required throughout a work place. These units can be easily moved from location to location with ease while capturing dust and fumes where needed.

    Various Options in Filtering Systems Available:
    • Washable Filters
    • Cleanable Filters
    • Self-Cleaning Systems
    • Throw Away Filters
    All Units equipped with fan/motor assemblies to ensure adequate extraction at all times

    For more info, please see the products and associated documentation listed below.
    Animated Diagram for Portable Filter Units
    Single or Dual Work-Station Filter Units
    Single or Dual Work-Station Filter Units such as these are ideal for 'Cell Based' manufacturing and work stations. Most of these solutions are based upon self-cleaning filter cleaning systems to reduce filter costs.Water based systems are also available for certain explosive and flammable applications

    Some important points to consider when purchasing:
    • What is the Total Flow Rate? (How many CFM's are needed to capture the contaminants)
    • What is the exact resistance (filter and capture device losses) required for the fan to overcome?
    • Do I have enough filter media in the collector?(Air to cloth ratio)
    • Will it stand up to your environment (Eg: is it made from Plastic or Steel?)
    • Filter cleaning: Does the filter cleaning system really work in your application?
    • What will be my filter, maintenance and energy costs per year?
    • Are there any tertiary risks such as fire, explosion, etc, that I need to consider?
    For more info, please see the products and associated documentation listed below.
    Animated Diagram for Single or Dual Work-Station Filter Units
    Updraft & Overhead Capture Systems
    Updraft and Overhead hoods, completely or partially enclose the process or contaminant generation point. For example: A Complete Enclosure would be a sealed “box” or similar type of configuratin where only minimal openings exist and the contaminated air is sucked up and away. The enclosing hood is preferred wherever the process configuration and operation will permit. A Partial Enclosure would be an “open box” (i.e.: with the lid cut off). An inward flow of air through the enclosure opening will contain the contaminant within the enclosure and prevent its escape into the outside work environment. If complete enclosure is not feasible, partial enclosure should be used to the maximum extent possible.

    Here are some general design velocities when using "RECEIVING" Hoods:

    Please contact a Lev-Co representative for more information.
    Animated Diagram for Updraft & Overhead Capture Systems